Ibu mengandung memerlukan banyak khasiat untuk
keperluan dirinya sejak awal kehamilan supaya ibu dan anak di dalam kandungan
sihat dan membesar dengan baik. Pengambilan buah yang baik untuk ibu hamil sangat
penting kerana ia merupakan makanan semulajadi yang kaya kandungan zat
yang bermanfaat.
Buah buahan membekalkan nutrisi seperti beta carotene yang membantu pembentukan tisu dan sel tubuh, dan juga memberikan sistem keimunan yang lebih kuat. Buah buahan juga adalah sumber vitamin c yang penting untuk perkembangan gigi dan tulang bayi dan juga asid folik yang membantu mencegah kecacatan janin.
Serat atau fiber yang kaya di dalam buah buahan membantu ibu hamil untuk mengatasi beberapa masalah seperti sembelit dan terbentuknya buasir. Berikut kami berikan beberapa buah yang baik untuk ibu hamil beserta dengan manfaatnya
1. Aprikot
Aprikot merupakan buah import
yang sedap dan tergolong sebagai buah berbiji. Kebiasaannya buah aprikot
segar sukar dibeli di Malaysia. Buah ini mungkin tidak popular di Malaysia
namun cukup popular di negara barat seperti Amerika.
Tetapi jangan bimbang, buah
aprikot masih boleh diperolehi di Malaysia dalam bentuk kering.
Kajian terkini telah
menunjukkan biji buah aprikot mempunyai khasiat untuk mencegah penyakit kanser.
Disini
kami sertakan beberapa manfaat dari aprikot bagi ibu hamil antara lain:
1. Buah
aprikot kaya dengan vitamin A, C, E, Beta Carotene, fosforus, Silikon, Kalsium,
zat besi, dan Potassium.
2. Aprikot mengandung semua khasiat
penting yang akan membantu perkembangan bayi dalam rahim ibu.
3. Aprikot kaya dengan zat besi yang
penting untuk membina sel darah merah dan mencegah anemia.
4. Sangat digalakkan untuk puan
untuk makan 3 ke 4 biji aprikot setiap hari untuk keperluan anda semasa
mengandung.
2. Anggur
Apa pula manfaat buah anggur
untuk ibu hamil? Selain warnanya yang menarik
dan rasanya yang sedap, anggur sangat bagus untuk ibu mengandung.
Terdapat pelbagai cara
pengambilan anggur seperti dimakan segar, dibuat jus, dikeringkan dan dimakan
sebagai kismis, dan lain-lain. Beberapa manfaat dari anggur
untuk wanita mengandung ialah:
1. Anggur mengandung banyak nutrisi
ibu hamil penting seperti glukosa, fruktosa, pholbaphene, asam galic, asam
silicic, asam oxalic, pektin, magnesium, kalsium, besi, asid folik, dan vitamin
B1, B2, B6, B12, A, C, P, PP, dan K.
2. Anggur juga kaya akan enzim yang
penting bagi tubuh ibu hamil dan janin anda di dalam kandungan.
3. Kurma
Buah
kurma adalah makanan sunnah yang mengandungi seribu satu khasiat kita terutama
sekali ibu hamil.
Rasulullah SAW ada
diriwayatkan
“Rumah yang tidak ada kurma di dalamnya, penghuninya
kelaparan”.HR Muslim (no: 2046).
Masyarakat kita sangat sinonim
memakan kurma hanya pada bulan Ramadhan. Insyaallah, ada keberkatannya jika
kita amalkan selalu.Kurma tergolong dalam kategori
makanan “superfood” sehingga dikatakan manusia
boleh hidup hanya dengan makan kurma dan air sahaja.Kandungannya yang kaya dengan
vitamin & mineral yang diperlukan oleh ibu serta bayi dalam kandungan.
Antara lain khasiat kurma
adalah mencegah sembelit, masalah kekurangan darah yang kerap dihadapai oleh
ibu mengandung atau yang baru lepas bersalin.
Beberapa manfaat kurma untuk
ibu hamil antara lain:
1. Mengandungi gula ringkas yang membekalkan
tenaga – Semasa puan hamil,
memang mudah terasa letih. Gula di dalam kurma sedia untuk tubuh untuk
ditukarkan kepada tenaga yang diperlukan puan dan janin.
2. Membekalkan
protein yang menyokong pembesaran tubuh – Badan puan memerlukan protein yang
banyak semasa hamil. Apabila perut
bertambah besar, protein digunakan untuk membina tisu baru & sebarang
perubahan tubuh termasuk regangan kulit.
3. Kaya serat yang baik untuk sistem
penghadaman. mengatasi masalah sembelit – Usus
puan semasa hamil lebih cekap menyerap air. Ini menyebabkan sembelit. Serat
dalam kurma membantu puan lawas dan juga mengurangkan paras kolesterol.
4. Sumber asid folik yang membantu
pembentukan sel baru & mengurangkan risiko kecacatan saraf pada janin
(Sangat penting)-Makanlah ia sejak dari puan merancang kehamilan untuk pembesaran janin yang sihat di dalam
kandungan.
5. Sumber Vitamin K untuk
mengelakkan darah beku yang di sebabkan oleh kekurangan
vitamin K. Darah beku yang serius boleh keguguran bayi didalam kandungan.
6. Membekalkan zat besi yang
meningkatkan imuniti ibu & bayi – Membentuk
hemoglobin, yang berfungsi mengangkat oksigen ke sel di seluruh badan dan
mengelakkan anemia yang boleh menyebabkan keguguran.
7. Sumber
Kalium yang baik berfungsi mengawal
tekanan darah, fungsi hati dan saluran pencernaan yang sihat. Kalium juga
mengelakkan kegagalan buah pinggang.
8. Membekalkan
Magnesium yang membantu perkembangan gigi dan tulang yang kuat.
9. Memakan kurma semasa hamil
membantu mencengkam rahim ketika kelahiran.
10. Menguatkan lagi urat-urat rahim
pada trimester ketiga kehamilan.
11. Membantu
memudahkan kelahiran.
12. Mengurangkan
risiko tumpah darah.
13. Rahim
yang lebih sihat.
4.Ceri
Merupakan buah yang kaya dengan vitamin C. Warna merahnya
yang cantik sangat menarik.
Terdapat banyak lagi manfaat
buah ceri untuk ibu hamil seperti:
1. Semasa kehamilan, seorang ibu
memerlukan vitamin C yang cukup untuk meningkatkan keimunan terhadap penyakit
berjangkit seperti bahaya selesema dan banyak lagi. Penggunaan antibiotik
sangat berbahaya semasa hamil.
2. Memakan ceri semasa hamil juga
akan membekalkan darah yang cukup daripada ibu kepada anak di dalam rahim
melalui tali pusat / plasenta.
3. Ceri mengandung melatonin, sejenis
hormon antioksidan yang membantu untuk merangsang pertumbuhan sel sepanjang
kehamilan dan menjadikan emosi ibu lebih stabil.
4. Terdapat kajian menunjukkan
khasiat melatonin dalam membantu ibu untuk tidur lebih nyenyak kerana khasiat
anti tekanan.
5. Jambu batu
Jambu batu adalah buah tropika
yang sedap di makan ketika sejuk. Kaya dengan vitamin c untuk ibu hamil . Khasiat jambu batu dapat
langsung diperolehi dengan memakannya dengan segar atau mengisarnya
menjadi jus.Sangat lazat diminum bersama
serbuk asam boi.
Beberapa kebaikan buah jambu
batu untuk ibu hamil ialah:
1. Jambu batu membantu untuk
meningkatkan sistem imun tubuh yang kuat dan mengawal tekanan darah semasa puan
mengandung
2. Sumber vitamin C, vitamin E yang
baik Jambu
batu membantu proses pencernaan dan akan memberikan kekuatan untuk pertumbuhan
sistem saraf bayi.
6. Kiwi
Kiwi tergolong dalam kategori
buah citrus yang kaya dengan vitamin c dan bukan buah tempatan. Di Malaysia
mudah untuk membelinya di supermarket.
Beberapa kebaikan buah kiwi
untuk ibu mengandung:
1. Kiwi membekalkan khasiat penting
seperti vitaminA, C, E, Kalium, fosforus, magnesium, asid folik, dan serat.
2. Buah Kiwi baik untuk kesihatan
sistem pernafasan manusia.
3. Kiwi membantu menguatkan puan
agar terhindar daripada batuk batuk, demam, dan selesama semasa mengandung.
4. Buah ini mengurangkan kemungkinan
darah membeku karena mengandung vitamin K dan fosforus
5. Buah kiwi mengandungi vitamin c
yang membantu penyerapan zat besi
7. Epal
Buah epal bukan sahaja rangup
dan sedap dimakan malah ia sangat bagus untuk puan semasa hamil.
Beberapa manfaat buah Epal
untuk ibu hamil antara lain :
1. Epal meningkatkan immunisasi ibu
dan bayi
2. Epal mampu mengurangkan risiko
selesema, asma, dan ekzema pada anak-anak selepas hamil jika ibu memakannya
Epal sepanjang kehamilan
3. Epal kaya akan vitamin A, E, D,
dan zink
Terdapat
pelbagai cara memakan buah Epal, semasa segar atau menjadikannya sebagai jus
yang dibuat sendiri.Ibu mengandung digalakkan untuk
makan Epal segar atau jus buatan sendiri kerana ia tanpa tambahan gula yang
tidak diperlukan.
8. Mangga
Buah Mangga merupakan antara
buah kegemaran ramai terutama untuk ibu mengandung.
Kebanyakan wanita yang baru
hamil gemar memakan mangga muda untuk menghilangkan rasa mabuk loya / Morning sickness di awal kehamilan.
Rasa masamnya mengurangkan muntah muntah kerana mabuk mengandung.
Beberapa kebaikan buah mangga
untuk ibu hamil ialah:
1. Mangga mengandungi kandungan
vitamin C yang tinggi, mengurangkan sembelit dan menyembuhkan jangkitan kecil.
2. Mangga mengandungi gula
semulajadi yang sihat untuk tubuh.
3. Buah Mangga mengandungi flavonoid
seperti alpha carotene, beta carotene, dan beta cryptoxanthin untuk
perkembangan bayi yang sihat.
4. Mangga mengandungi folat, copper,
dan kalium yang baik untuk kesihatan ibu hamil. Kalium membantu keseimbangan
cecair dan elektrolit dalam tubuh. Ibu hamil yang kekurangan kalium akan
mengalami kejang / kram.
9. Strawberi
Strawberry merupakan buah yang
sangat digemari oleh golongan muda di Malaysia. Rasanya yang masam manis
bersitrus digemari ibu mengandung. Mungkin atas sebab yang sama
memakan mangga muda. Bagi menghilangkan loya.Strawbery kerap
dijadikan hiasan untuk kek kerana warnanya yang merah berseri.
Antara kebaikan strawberri bagi ibu mengandung ialah :
1. Strawberi mengandungi banyak
vitamin dan serat untuk keperluan tubuh.
2. Strawberry Membekalkan asid folik
yang cukup tinggi yang sangat penting untuk ibu hamil.
3. Mineral yang terkandung didalam
strawberi seperti mangan dan potasium membantu pertumbuhan tulang yang lebih
kuat pada janin.
10. Tembikai
Buah Tembikai adalah buah yang
digemari ramai kerana rasanya yang manis dan mengandungi banyak air.
Beberapa kebaikan Tembikai
untuk ibu hamil ialah :
1. Buah ini kaya dengan
mineral dan serat yang baik untuk sistem penghadaman & kesihatan tubuh.
2. Khasiat buah ini pada ibu
mengandung dapat membantu mengatasi loya dan mual-mual alahan hamil terutama
pada trimester pertama.
3. Tembikai membantu mengurangkan
bengkak pada tangan dan kaki, kejang otot, dan memelihara keseimbangan bendalir
di dalam badan.
12. Pisang
Pisang adalah antara makanan
paling bagus untuk ibu mengandung. Khasiat
terbaik pisang dapat diperolehi dengan memakannya terus atau mengisarnya
menjadi jus tanpa memasaknya. Potongan pisang segar ke dalam oat, salad atau
bijirin semasa sarapan pagi, atau untuk hidangan yang sangat berkhasiat.
Beberapa kebaikan buah pisang untuk ibu mengandung ialah:
1. Sumber asid folik, vitamin C, B6,
potasium, magnesium, dan lain-lain.
2. Asid folik didalam pisang
berfungsi untuk mengurangkan risiko janin dari cacat sistem saraf.
3. Vitamin B6 mengawal paras mineral
natrium dalam darah dan mencegah mual-mual dan loya semasa mengandung.
4. Potasium memastikan wanita
mengandung terhindar dari serangan angin ahmar.
5. Pisang kaya dengan sumber tenaga
segera untuk kegunaan tubuh ibu mengandung.
12. Buah delima
Buah delima merupakan buah
yang sangat baik untuk ibu hamil. Buah ini ada disebutkan didalam alquran dan
pastinya ia penuh dengan keberkatan.
Firman Allah s.w.t dalam surah Al-An’am ayat 141 yang bermaksud:
Dan Dialah yang menjadikan kebun-kebun yang bersusun dan
kebun-kebun yang tidak bersusun, pokok kurma, tanaman-tanaman yang berlainan
rasanya, pokok zaitun, dan pokok delima yang serupa atau yang tidak serupa. Makanlah buahnya jika telah berbuah dan bayarlah zakatnya di hari
kalian memetiknya. Dan janganlah kalian melampaui batas, sesungguhnya Allah tidak
menyukai orang-orang yang melampaui batas.
Beberapa kelebihan buah delima
bagi ibu hamil ialah:
1. Buah delima kaya dengan tenaga,
kalsium, asid folik, zat besi, protein, dan vitamin C
2. Buah delima kaya dengan
antioksidan yang dapat menghalang radikal bebas dan memelihara ibu hamil dari
serangan penyakit yang disebabkannya.
0 comments:
Post a Comment