Wednesday, 25 April 2018

MAKANAN YANG SIHAT UNTUK IBU HAMIL



Semasa mengandung, apa sahaja yang anda makan dan minum adalah sumber nutrien utama bagi bayi anda. Biasanya doktor akan menasihatkan ibu mengandung supaya tidak mengambil sebarang risiko dengan makan makanan atau minuman yang berkemungkinan memudaratkan kesihatan bayi.

Makanan yang tidak sesuai bagi ibu mengandung

Bukan semua makanan adalah sesuai bagi ibu mengandung walaupun mereka terlalu inginkannya. Untuk kebaikan dan kesihatan ibu dan kandungannya, makanan-makanan seperti berikut dinasihatkan supaya tidak diambil semasa mengandung.
  • Makanan laut seperti tiram dan kerang
  • Makanan yang separa masak (sushi dll)
  • Elakkan pengambilan kekacang (kurangkan risiko alahan kekacang pada bayi)
  • Elakkan makanan yang diproses (sosej dll)
  • Elakkan makanan atau minuman yang mengandungi alkohol
Jangan berdiet semasa mengandung!

Berdiet semasa mengandung adalah sesuatu yang tidak sesuai kerana ianya mungkin memudaratkan kesihatan dan tumbesaran bayi anda kerana kekurangan zat-zat dan nutrisi yang diperlukan. Anda perlu ingat pertambahan berat badan adalah tanda positif bagi kehamilan yang normal dan sihat.
Tetapi jika berat badan anda naik secara berlebihan dan memdadak, anda mungkin boleh mengubah pengambilan diet anda dan lakukan senaman (atas nasihat doktor sahaja).

Makanan Yang Sesuai Untuk Ibu Hamil





1.Sayur -Sayuran

Semasa trimester awal kehamilan (3 bulan pertama mengandung) memang ramai ibu hamil akan mengalami gejala loya dan muntah muntah atau morning sickness.  Jika puan mempunyai keadaan yang sama, banyakkan pengambilan sayuran berdaun hijau kerana ia kaya dengan pelbagai zat untuk ibu dan bayi. Sayur sayuran dapat membantu mengurangkan rasa mual dan sangat berkhasiat dengan vitamin & zat besi yang diperlukan untuk pembentukan hemoglobin dalam badan.




2. Produk tenusu (Diperbuat dari susu)
Semua produk yang diperbuat dari susu kaya dengan protein untuk kegunaan ibu hamil. Sangat penting bagi puan untuk memastikan bekalan protein dan kalsium yang tinggi semasa mengandung cukup untuk keperluan seharian. 

Antara fungsi protein dari produk tenusu untuk puan semasa hamil ialah
1.       Pembinaan jaringan sel bayi 
2.       Memulihkan jaringan yang rosak 
3.       Bahan mentah untuk membina otot. 

Selain protein, kalsium yang banyak boleh diperolehi daripada hasil tenusu. 

Bekalan kalsium yang mencukupi semasa hamil penting 

1.       Dalam pertumbuhan tulang bayi dalam kandungan 
2.       Dan mengelakkan tulang ibu reput (osteoprosis) kerana bayi mengambil dari ibunya.

Antara produk tenusu yang baik untuk di makan semasa hamil adalah seperti keju, yogurt, susu. Sekali lagi, puan puan mestilah memastikan produk tenusu ini telah pun dipasteur terlebih dahulu supaya ia selamat dimakan semasa hamil.





3. Buah-buahan

Jika  puan  sedang hamil , puan boleh teruskan makan buah-buahan kerana ia membantu meningkatkan stamina dan membekalkan tenaga kepada ibu mengandung. Buah buahan kaya dengan vitamin yang mengurangkan loya dan alahan hamil, mineral dan membekalkan serat yang juga membantu lebih lawas. Dan mencegah sembelit.

Sembelit semasa tak mengandung?    Sakit.
Sembelit semasa mengandung? Lagi Sakit.




Jika puan rasa jemu untuk makan buah setiap hari, tambahkan sedikit daya kreativiti.Bekukan buah buahan tersebut dan kisar menjadi jus, salad dan smoothies.  Apabila badan cukup vitamin dan mineral, ibu mengandung dan anak dalam kandungan akan lebih kuat dan kebal dari penyakit.





4. Bijirin


Ambillah makanan berasaskan bijirin setiap hari sebagai amalan yang baik untuk ibu hamil. Tetapi, ambil tahu juga kandungan gula didalam makanan tersebut untuk mengelakkan pengambilan gula yang berlebihan. Antara makanan berasaskan bijirin yang mengandungi gula yang tinggi adalah bijirin sarapan pagi. Sumber bijirin yang lebih baik untuk sajian ibu mengandung adalah roti bijirin yang berserat penuh. Terutama yang mempunyai indeks glisemik yang rendah. Ini kerana ia lebih lambat diserap dan tidak meninggikan paras gula dalam darah dengan mendadak. Puan juga akan kenyang lebih lama. Jadi peluang untuk berat badan naik mendadak semasa mengandung lebih rendah. Bijirin juga mengandungi pelbagai mineral, vitamin B, karbohidrat dan kalsium yang diperlukan bagi menyokong aktiviti ibu hamil dan keperluan khasiat janin dalam kandungan.




5.Makanan laut

Pembentukan otak janin sangat pesat berlaku sejak awal kehamilan lagi. Bagi membantu anak anak kita lebih pintar, ibu hamil perlu makan makanan yang baik untuk otak.Selain kekacang, makanan laut juga kaya dengan omega 3. Jadi, ibu ibu mengandung sangat disarankan mengambil makanan yang kaya dengan asid lemak omega 3 dan tinggi protein supaya otak janin cukup khasiat untuk perkembangan minda. Ambillah makanan laut seperti ikan, udang, sotong. Tetapi, berhati hati juga dengan sumber makanan laut tersebut. Kenapa kena hati hati? Sebab ada hidupan laut, terutama dari lautan dalam tercemar dengan merkuri. Merkuri sangat bahaya untuk ibu dan bayi.




0 comments:

Post a Comment